Sunday, March 27, 2011

Sunday eating...

Selamat hari ahad semua...apa plan hari ini? Mestilah pergi shopping barang2 dapur kan, maklumlah baru dapat gaji...kat supermarket sure bertimbun orang membeli belah... Hmmmm akak baru balik dari Carefour...kurrrsemangat berjuta manusia di situ...berbaris di kaunter cashier macam nak beli tiket bola... pakkal jer ada barang mustahak nak beli kalau tidak memang tak kuasa nak Q panjang2...


Ok, jom layan menu makan tengahari ahad kami sekeluarga ~laksa penang dan dessertnya puding nenas berprune... ermmmm alhamdulillah kenyang!!


Resepi Laksa Penang :) Sumber: My Resipi


Bahan-bahan ( 4-5 orang makan ) 1 paket laksa beras *Bahan kuah laksa* 1 kg ikan selayang 4 ulas asam keping 1/2 labu bawang besar 7-10 ulas bawang merah 10-12 sudu makan cili giling 7-10 biji cili padi 1/2 cawan air asam jawa 3 cm belacan segenggam daun kesum 3 batang bunga kantan garam secukup rasa *Bahan ulam laksa* 4-5 biji telur rebus - dibelah dua 1 biji cili merah - dihiris 1 biji cili hijau - dihiris 1/2 labu bawang besar - dihiris 5-6 biji cili padi - dihiris 1/2 biji nanas - dihiris 1 batang timun - dihiris memanjang 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua


Cara-cara 1.*Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus hingga lembut. toskan dan diketepikan... 2.*Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi... 3.Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga... 4.Kisarkan bawang merah, bawang besar, cili padi ...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk... 5.Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa... 6.Masukkan daun kesum dan bunga kantan... 7.Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya :P

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015