


Bahan2nya.... :) 2 ekor ikan kerisi -di bersihkan, di cuci dgn garam dan asam jawa dan kerat ikut suka dan di lumur dgn sedikit garan dan serbuk kunyit.-ketepikan 6 ulas cili padi-ikut suka,jika tak suka pedas boleh kurangkan sedikit kunyit hidup-tumbuk bersama cili padi 2 keping asam gelugur atau asam keping 2 cawan santan segar-ketepikan 1 cawan 3 cawan air 1 biji peria-belah dan rendam dalam air bergaram garam secukup rasa cara jerang periuk atas dapur. masukan ikan, cili padi dan asam keping dan kacau rata. masukan santan dan air. kacau. kalau kurang kuning boleh tambah sedikit serbuk kunyit. masukan garam. kacau selalu dan hati2 jgn pecah ikan. masukan peria dan rasakan garam. kacau selalu supaya tidak pecah minyak dah mendidih masukan 1 cawan santan yang sudah diketepikan. kecilkan api dan biarkan ia merenih hingga keluar sedikit minyak. 


No comments:
Post a Comment