Resipi kerabu nangka muda ini pernah tersiar dalam Majalah Saji tahun 2015... sengaja k.gee kongsikan di sini buat tatapan pengunjung dapor Gee-Hut... kerabu ini resipi dari arwah wan k.gee... kata emak arwah wan dulu memang gemarkan kerabu nangka... dia meratah begitu sahaja... sedap katanya... k.gee sudah mencuba beberapa kali dan memang menepati citarasa k.gee... terima kasih kepada arwah wan dan al fatihah buat nya...
KERABU NANGKA MUDA
1 biji nangka muda (bersaiz sederhana)
- dipotong kecil dan rebus hingga lembut
5-10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
1 sudu kecil lada hitam - sangai
1 sudu besar beras - sangai
1 cawan santan pekat
1/2 cawan kelapa parut - sangai
1 sudu besar udang kering
1 biji limau nipis
Garamdan gula secukup rasa
CARA :
Tumbuk lada hitam, beras, kelapa dan udang kering yg sudah digoreng tanpa minyak.
Masukkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama nangka yg sudah direbus tadi.
Tambahkan santan, garam, gula, cili padi dan bawang hiris. Perahkan nipis. Gaul rata.
Sedia dinikmati.
Jom nikmati selera kampung...
No comments:
Post a Comment