Apa..? pelik ke wantan inti ikan...? Alaa...bab2 makan ni kekadang kena kreatif kan..? Sebenarnya inti wantan ni sambal ikan macam inti kuih temosa tu..tau tak temosa? Kalau di tempat akak kuih temosa memang femes, kuihnya aka karipap berintikan sambal ikan... Hajat di hati nak buat temosa tapi tetiba angin malas datang, tu yg jadi wantan inti ikan ni...
inilah inti ikan yg akak maksudkan...nak buatnya lebih kurang begini...ikan selayang direbus dan ambil isinya, tumbuk. Masukkan dalam kuali bersama santan dan bawang besar yg didadu, tambah sedikit lada hitam. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering sedikit. jika suka, boleh masukkan cili merah yg di potong2 dan daun sup..
Masukkan inti di tengah2 pastry dan bentukkan ikut suka. Lepas tu goreng... Sesuai untuk minum petang, sedap dimakan dengan sos...
1 comment:
wahhh...bagus la guna kulit wantan senang...thank q for sharing...salam perkenalan
Post a Comment