Thursday, January 9, 2014

Pasembor Chef Hanieliza


Apa kata hari ini kita layan rojak pasembor resipi Chef Hanieliza yang semakin fofular itu... Pertama kali k.gee diperkenalkan dengan Chef Hanieliza oleh kak Ummi (Home Sweet Home) sewaktu chef membuat promosi Buku Masakannya 1 Hari 1 Resipi di Kuantan Parade... K.gee sempat berbual mesra dengan chef  kak Liza yang tersangat mesra orangnya seperti sudah kenal lama... kami sempat bergambar dan chef bermurah hati menghadiahkan choc cupcake untuk kami... muah muah... sayang Chef Kak Liza... semoga kak Liza terus maju jaya dan menjadi chef tersohor seantero dunia....


Semasa tengok Kak Liza demo masak rojak pasembor, nampak mudah saje dan aroma kuahnya sangat menggoda... tak sabar2 k.gee nak mencubanya... fuh!! memang kaw dan tobat sedap... !!! berbaloi-baloi....  


ROJAK PASEMBOR


Bahan kuahnya:

200 gm kacang tanah – goreng tanpa minyak dan mesin halus
1 biji keledek – rebus dan lecek
4 sudu cili kisar
4 – 5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Udang kering
½ cawang gula merah – dimasak bersama secawan air
3-4 sudu kicap manis
½ cawan air asam jawa
Garam secukupnya

Cara :

Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga bangkit baunya. Masukkan kacang tanah yang disudah dimesin dan gaul rata. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Masukkan pula keledek lecek, kicap, air asam jawa dan gula merah. Kacau rata dan biarkan sehingga kuah pekat sedikit. Sejukkan.




Bahan sayuran :

1 biji sengkuang
Timun hiris memanjang
Karot
Timun
Taugeh – dicelur

Bahan lain :

Tauhu digoreng dan dihiris nipis
Telur rebus

Cara membuat cucur udang :

2 cawan tepung gandum
1 cawang tepung beras
Taugeh
Kucai
Bawang besar – dihiris nipis
Udang hidup
Sedikit udang kering
Garam
Air secukupnya

Bancuh semua bahan kecuali udang hidup di dalam mangkuk. Kacau rata. Panaskan minyak dan rendamkan sudip ke dalamnya. Tuangkan bancuhan ke dalam sudip panas dan letakkan udang hidup di atasnya. Biarkan garing sedikit dan keluarkan dari sudip terus ke dalam minyak tadi. Biarkan sehingga garing. Buat lagi sehingga bancuhan habis. Untuk menghidang, pastikan cucur udang dipotong kecil.

Cadangan hidangan :

Campurkan bahan sayuran, tauhu goreng, telur rebus dan curahkan kuah kacang di atasnya. Gaulkan dan sedia untuk dinikmati.

 

Terima kasih kepada chef tersohor Chef Hanieliza...
sedaaap banget....

9 comments:

mama sara nur @ Cik Nor said...

Assalam
Fuhhh mengancam k gee he hee pasembuq mkn mesti bertambah. Paling suka tauhu dan sengkuang lebih2 sikit ye

Linda said...

Sedappnyaaa...my favourite ni..

lizz said...

salam sedapnyer ..rojak pasembor bertambah sedap biler buat sendiri boleh makan bebanyak...

lizz said...

salam sedapnyer ..rojak pasembor bertambah sedap biler buat sendiri boleh makan bebanyak...

tun_telani said...

tu diaaa.. mengancam habiss!! harus dicuba nih..

Suzana Ibrahim said...

Minta resepi ye Gee,dah lama teringin nak makan tapi tak teringin nak membelinya .

Rohah said...

Tak pernah buat..mkn order je..hihii..dapnyerr

Wani Sukarno said...

salam kak jee.. wani datang singgah.. :)) sedapnya pasembor tak pernah lagi nak buat sendiri... kalau ada masa boleh la nak cuba buat :))

Anonymous said...

Assalamualaikum Gee aduh memang menggoda sungguh...

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015