Masak apa tu?
ayam ke... atau ikan..?
atau udang dan sotong jadi pilihan...
Hari ini k.gee sediakan sajian sihat dan lazat... daging dan terung bakar... cicah bersama air asam... menu ringkas dan mudah tapi berselera tuan rumah makan tau...!
TERUNG BAKAR
3 biji terung ungu - dibelah dua
Garam dan lada sulah/hitam secukup rasa
Cara :
Panaskan kuali non-stick dan susun terung. Taburkan sedikit garam dan lada sulah/hitam ke atasnya. Bakar. Terbalikkan terung dan bakar dibahagian sebelahnya pula. Jika sayur terlalu kering renjiskan sedikit minyak zaitun di atasnya.
DAGING KAMBING BAKAR
5 keping daging kambing
5-6 sudu sos black pepper
1 sudu minyak zaitun
1 sudu kicap manis
2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
Secubit garam
CARA :
Gaulkan semua bahan hingga sebati dan lumurkan daging kambing dengan bahan perapan hingga rata. Perapkan selama 3-4 jam. Bakar dalam kuali non-stick hingga masak. Hiris nipis apabila hendak menghidang.
AIR ASAM
1 cawan air asam jawa
1/2 inci belacan bakar - hancurkan bersama air asam jawa
10-15 biji cili padi - hiris nipis
1 biji bawang merah - hiris nipis
1/2 sudu teh garam
2-3 sudu gula
Satukan semua bahan dan gaul rata. Hidangkan bersama daging dan terung bakar tadi.
Walla.... sangat yummy!
3 comments:
Wowww..terbaekkk!! Terliur akak sehhh!
Suka kak terung bkr camni..enak
salam kak. sedapnyer terung.. tun lepas bersalin xleh makan terung.. mmg angin sebu satu badan sampai sakit kepala.. sob sob... nnti lepas harith setahun nk try mkn lagi kot2 la dh ok..
Post a Comment