Kuih ketayap juga dikenali sebagai kuih gulung atau kuih dadar... kuih tradisi yang ringkas dan mudah disediakan...
Sudah lama rasanya tak makan kuih ketayap... kebetulan ada baki inti kuih badak berendam kelmarin k.gee godek2 pula tepung gandum dengan air pandan... dapat 5 butir kuih ketayap yg tembam semuanya... huh! baru puas makan ni, kata encik hb... padat dengan inti dan kulitnya pula lemak dan lembut... wah! kembang setaman la tukang masak bila dapat pujian... yahooo!!
RESEPI KUIH KETAYAP
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan santan
1 cawan air pandan
Secubit garam
Cara penyediaan
Masukkan kesemuanya dalam bekas dan kacau rata. Tapis.
Panaskan kuali, lengser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layang kuali agar adunan jadi bulat. Masak 2-3 minit, angkat dan terus masukkan inti dan gulung.
Inti
1 biji kelapa muda - parut
2-3 keping gula melaka / gula merah
1/2 cawan gula
Sedikit air
1 sudu tepung gandum
Daun pandan
Cara
Masukkan kesemuanya ke dalam kuali dan masak sehingga pekat. Bila sudah hampir masak taburkan tepung gandum. Masak sehingga inti kering dan pekat. Keteipakan dan sejukkan.
Kuih ketayap tepung pelita
Juadah iftar seisi keluarga
Ramadhan bakal meninggalkan kita
Pertingkatkan doa dan taqwa pada Yang Esa...
No comments:
Post a Comment