Tuesday, October 13, 2015

Pulut kuning tanpa hajat


Hari minggu baru ini k.gee 'termengidam' nak makan pulut kuning... tak ada hajat dan tak ada niat apa-apa yang istimewa... cuma tekak teringin nak makan.... Kebetulan anak bujang k.gee ada balik cuti hujung minggu... asalnya nak buat nasi komok ala Thailand tapi hari minggu tu ada banyak pulak jemputan kahwin jiran dan kawan-kawan sepejabat, so batalkan saje niat nasi komok dan digantikan dengan pulut kuning untuk sarapan... Encik Laling request pulak sambal bilis cili padi ala-ala Sambal Totok Jawa... pergh! berselera....


Kata ustaz... kalau nak makan pulut tak perlu tunggu ada keraian dan tak perlu dibuat warna kuning... kalau ada niat atau hajat, makanan lain pon boleh... bimbang kita terikut-ikut budaya penganut agama dan kaum lain yang sebenarnya tiada dalam tuntutan agama kita...

Ya Allah... moga kita dilindungi dari kesesatan...



PULUT KUNING

Bahan bahan

500g beras pulut
1 keping asam keping
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara cara

Beras pulut dicuci dan toskan. Masukkan ke dalam bekas dan curahkan air secukupnya.  Tambahkan kunyit serbuk dan asam keping.  Rendam selama 4 jam atau semalaman.

Panaskan pengukus. Lapik kukusan dengan daun pandan atau daun pisang.  Masukkan beras pulut dan kukus separuh masak. 

Sementara itu, satukan santan, garam dan gula.  Gaul rata. 

Keluarkan pulut dari kukusan dan masukkan ke dalam bekas besar.  Tuang santan sedikit demi sedikit dan gaul rata.  Buat sehingga santan habis dan pulut nampak kembang dan lembut.
Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus 10 minit lagi.


Sambal Totok
Resepi : Ita Masam manis

Bahan-bahan:

Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi
3 biji cili merah ~ ita tambah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
Minyak utk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturisecukupnya


Cara penyediaannya :
Mula-mula kita goreng dahulu ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan

Kemudian goreng pula bawang merah, bawang putih, cili padi dan cili merah hingga layur

Angkat dan ketepikan

Belacan di bakar kalau nak goreng sekali pun boleh

Tumbuk ikan bilis kasar-kasar, keluarkan dari lesung dan ketepikan

Kemudian tumbuk pula cili padi, cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

Perasakan sekali dengan garam dan gula

Masukkan dalam bekas dan perahkan limau kasturi

Akhir sekali baru campurkan dengan ikan bilis tumbuk tadi dan gaul rata.

Dengan mencampurkan ikan bilis pada peringkat akhir akan membuatkan sambal terasa rangup bila tergigit ikan bilis.



Sudi-sudikanlah...

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015