Friday, June 24, 2011

Kek coconut pandan

Salam Jumaat semua.  Tenang rasa dapat menghirup udara segar di pagi Jumaat yg baraqah ini.  Apa menu sarapan hari ini yer...? syukur alhamdulillah kita masih dikurniakan nikmat dan rezeki dari Yg Maha Esa...bersyukurlah

 Semalam terpanggil nak mencuba kek kelapa pandan kak ummi  yg menghijau tuh ...nampak segar... walaupn badan belum segar masih letih dan mengantuk selepas balik dr kursus dua hari tapi hati melonjak2 nak membaking... sedap kek ni lembut, gebu dan wangi, ada iras kuih bahulu pulak sebab akak tukar susu segar dengan santan kotak...terima kasih ummi dan CMG dengan resipi yg mabeles ni... izinkan tepek resipi di sini yer...


KEK KELAPA PANDAN
Resepi: Cocopandan Cake @ Mat Gebu
Dirujuk : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A:-
1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (akak guna kelapa muda parut dan tak rendampun)
125 gm. mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste

Bahan B:-
2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus

Cara membuatnya:-
Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.

Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.

Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam.

6 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
ada kek pandan kat cnie ler... nak ckit... dah lama tak buat kek pandan.. sedapnya.. campuran kelapa parut n pandan tu mmg best kan akak..

Gee® said...

memang bes diana...mabeles sgt...memang bebaloi buat kek ni...

izahdaut said...

kak gee, saya pun ada simpan resepi ni. sedap ye kak..tunggu la time yang elok nak try resepi ni

Gee® said...

ye lah izah, akak hari2 skodeng dapor kak ummie & CMG, sukelah tgk resipi diorang tuh...

Juwita Jamaludin said...

menariknya kak kek ni sedap nampak warna hijau nya pun tertarik ita.. tentu sedap lemak2..

Gee® said...

cubalah ita kek kelapa ni lain dr yg lain...rasa kuih bahulu pon ada...lemak berkrim gitu..hehehe