Wednesday, June 29, 2011

Asam pedas ikan bernenas

Hmmmm...malam tadi akak makan nenas lagi....asam pedas ikan kembong bernenas... Siangnya makan colek nenas malam asam pedas nenas pulak...boleh gitu? Ada akak terbaca petua orang dulu2, nenas boleh menghilangkan kelemumur...caranya parut dan ambil airnya dan lumurkan atas kepala, biarkan seketika dan kemudian cuci...insyaallah hilang kelemumur.... Satu lagi petua, nenas juga boleh melembutkan daging... caranya kupas kulit nenas dan parut bersama empulurnya sekali... gaulkan bersama daging yg hendak dimasak lebih kurang 10-15 minit...lembutlah daging...cubalah...

Ok mari kita tengok resipi pulak yer...

Asam Pedas Ikan bernenas
Bahan-bahan

1 biji nenas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis
3 ekor ikan kembong, dibersihkan.
3 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
1/2 cm halia *
1/2 inci kunyit hidup*
Belacan sebesar ibu jari
1/2 camca teh garam
1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air
Daun kesom
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara :)

1.Nenas dikupas kulitnya dan belah 4. Kemudian dipotong kecil2.  Buang empulurnya. Ketepikan 2.Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak. 3.Masukkan nenas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air. Biarkan mendidih dan masukkan ikan. 4.Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa, dan daun kesom dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka. 5.Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.

12 comments:

CT Delima said...

As'salam Gee

Ct semalam pun buat asam pedas ikan merah cara orang Johor..hihihi. dah memang orang Johor kena masak cara Johor lah kan. memang sedap asam pedas ni kan, nak2 kita makan esoknya rempah2 dah serap kat ikan dok meratah ikan jerlah..hihi

tr kasih Gee bagi petua tu, selalunya empulurnya tu ct buang gitu2 jer :D

Gee® said...

CT > mekasih sudi singgah sini... erm asam pedas johor lagi pekat & kaw kan..? kakak ipar org johor...

ijayuji said...

Salam kak Gee, salam kenal mekaseh dtg singgah, kita add link akak ya :D tgk ikan tu dgn nenas nenas dulu biasanyer yg kita makan abiskan hihihi...nak2 kalau neneas fresh tuuu aduhhhhh sedap!

Gee® said...

ijayuji > mekacih singgah...

Ayu said...

Assalam gee,
kurang pasti pulak kita dah pernah singgah sini ke tidak..apa2 pun..thanks sudi keblog kita yang tak seberapa tu dan tinggalkan jejak..asam pedas nenas ni my mum's favourite..tapi kalau my mum, dia rebus aje semua..dah kira asam rebus ler..hehe..kita link blog gee ke blog kita tu ya..salam perkenalan dari kita ..

Gee® said...

ayu > mekacih ayu...akak selalu skodeng resipi ayu, yg paling suke macam2 kuih talam...cantekk!!

Citarasa Rinduan said...

ASsalamualaikum kak GEE
WAH.. blogger masak2... i like..

kak.. awat ayu tak singgah masa belum buka tadi.. kalau idak.. sure leh tumpang sekaki.. hehehe

Juwita Jamaludin said...

kak gee.. bagus siap bag petua lagi ..:) sedapny asam pedas tambah ada nenas lagi tambah masam manisnya

Gee® said...

citarasa rinduan >
wslm & mekacih sudi melawat blog akak... alaaa masak biasa2 aje, takat layan tekak sendiri & famili...syiok sendiri, hehehe

Juwita >
kalau ita suka yg masam manis bolehlah cuba asam pedas ni...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
nie fav diana gak nie akak.. asam pedas... layan menu nie ngan nasi putih panas mmg best... lapaar ...

izahdaut said...

assalamualaikum kak gee..
sedap ngirup kuah masam2 manis nenas tu.. alahaiiii

Gee® said...

Diana >
fav akak juga...heee

izah >
sedap tp kena hati2 yer ngirup takut trsedak nanti...podehhhh