Saturday, July 2, 2011

Apam marmar...

Selamat pagi semua... wah..!! ceria sungguh pagi ini dengan cuaca yang terang benderang dan rumah yg riuh rendah dengan hilai tawa anak2... syukurlah dikurniakan keluarga yg harmoni dan penuh dengan kasih sayang, semoga kebahagiaan yg Allah kurniakan berkekalan hingga ke akhir hayat... aminnn 

Pagi ni kami sarapan apam ..... haiii....cemburu tengok apam2 yg cantek tu... K.nor dengan apam yogurt , Ct dengan apam mekar nya, izah dengan apam labu nya, mamaFami dengan apam indon nya, Along dengan apam eno nya....haiy...tak terlayan dibuatnya...bagai2 apam ada... cun2 belaka tergoda dibuatnya...


Yang ini apam marmar akak selongkar kat dapor Hajjah Norani... cuma akak tak masak dalam loyang,  sengaja buat apam kecil2 senang anak2 nak makan... ermmmm...memang sedap memang berbaloi... kata kamdar kan?? ... terima kasih chef dan halalkan tumpang share resipinya di sini yer... 

Apam Marmar

Bahan-bahan:

250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara Membuatnya:

Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat .Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah. (Akak buat dua warna saje dan masukkan dalam cupcake...) Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. (kalau guna acuan cupcake saiz kecil kukus selama 12 minit sahaja) Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

6 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak...
wah rajin sungguh akak ku sorg nie tau,... tiap hari buat kuih... seronoknya kalau diana dok berjiran ngan akak tau.. hehehee... n cantik mekar gitu lg apam tu.. cantik!

Gee® said...

Diana >
akak rajin buat kuih jer masak lauk cam Diana malas... mkn malam slalu cincai aje...

HaSue said...

cantik jer merekah...kite jer x terbuat2 lagi apam2 kebelakangan nih..lom cukup rajin agaknya..lgpun kat umah ni lambat skit laku apam2 ni..kang x pasal2 kite jugak kena habiskan..hihi..

Gee® said...

HaSue >
pestime buat apam merekah ni... suke nyer hati... badan pon dh jadi cam apam... kik3x

K.Nor said...

comelnyer gee apam ni, cam apam yogurt jer rupa dia kan

Gee® said...

k.Nor >
hehehe...sy teruja dgn apam yogurt k.nor tp x cukup bahan..tu yg jd cam tu....derhaka sikit

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015