Thursday, July 7, 2011

Roti jala dwiwarna

Salam siaran semua... juadah apa yer malam ni...? Jom makan roti jala... ahai... excited sangat, baru dapat acuan terus menjala.... dwiwarna gitu... lawan pulak dengan gulai kawah... pergh..!! enak sekali dong....

  Jemput makan...


Roti Jala Dwiwarna

Bahan-bahan

* 2 cawan tepung gandum
* 2 cawan susu cair
* 1 cawan air
* 1 biji telur
* 2 sudu teh minyak jagung
* 1 sudu teh garam halus
* pewarna ~ 2 warna yg digemari

Cara-cara
1.Campurkan tepung, susu, air dan telor, blend sebati.  Tambahkan sedikit garam.
2. bahagikn adunan kpd 2 bahagian dan warnakan ikut warna yg digemari.
3. masukkan ke dlm botol / acuan roti jala.
4.Panaskn kuali non stick dgn api kecil, jala mngikut kreativiti masing2.
5.Angkat dan gulung / lipat.
6. Sesuai dihidangkn dgn kari ayam, daging atau kuah manis dll.

9 comments:

AZLITA AZIZ said...

dah lama tak menjala...

sedapnya kalau dapat cicah dgn kuah kari dan sambal tumis..

adoiii... dah terliur dah ni...

Gee® said...

Ita >
kalau dapat kat tgn ita mesti lagi hebat... buat lah ita... akak kagum tgk ita punyer kreativiti

Chik Mimi said...

wah kak geee dah pecah dara botolnya tu:))

CT Delima said...

As'salam gee

Memang sedap roti jala ni. ct pun lama dah tak menjala ni. ada juga anak request suruh buat roti jala ni. rasanya nak buat jugalah ..bilaaa?? hehehe. sebab ct tak makan kari jadi lambat sikit lah buatnya.. hahaha

Gee® said...

Chik mimi >
keras tangan gitu...ahakk

Ct >
jom la menjala CT... sedappp

wana said...

cantik ya roti jala ni kalau dibuat dwi kaler...bolehlah akk try nanti... dah lama tak wat roti jala ni... memang best sgt kalau makan dgn kari daging/kambing.... suka sgt2!!

Gee® said...

wana >
1st time buat roti jala kaler maler ni wana, baru dpt acuan beli ngan chik mimi, tu yg excited tuh...hehehe

Diana @ Melley Mey said...

cantiknya color dia akak... suka tgk... makan ngankari gitu lg... sedaaaap... mmg x sedar dah makan banyak nie .. sedaaaapp

Gee® said...

diana >
hehehe... roti jala mmg fav akak... dappp

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015