Monday, July 25, 2011

Kek choc bercheese

Assalamualaikum.... rindu nyer dua hari tak masuk studio...tapi seronok dapat balik kampong jumpa keluarga... haiii tak sangka ada cerita hangat rupanya... ops...rahsia tau....!!

Balik aje dari kampong semalam terus pecut beli belah barang untuk buat kek choc ni, kelam kabut dibuatnya... incik hb ada kursus, anak yg sorang tu pulak col suruh jemput kat asrama cermin mata pecah...yg sorang lagi nak beli barang2 sekolah, yg sorang suruh mak hantar sabun...adoyaiii.... 3 orang duduk asrama jadi tarzan mak dia... melompat sana melompat sini.....ayoyo

Apapon jom kita cerita pasal kek choc bercheese ini  pulak yer... akak ada dapat tempahan buat kek ni... tak sangka ada orang berkenan tengok kek ni masa akak tayang kat blog ituhari ... ahai....  apapon diharap miss x berpuas hati dengan kek air tangan k.gee tu...terima kasih yer... Jom kita semak resipi yg kak.gee cedok dari CikLinn ni yer...


KEK CHOC BERCHEESE
sumber : ciklinn

Kek Coklat (bahagian bawah)


1 cawan tepung kek (naik sendiri)
1 cawan Gula halus
2 biji telur
125 gm butter ( ciklinn pakai Anchor)
1/2 cwn seerbuk koko *
1/4 cawan gula*
1/2 cawan air panas*
1/2 cawan susu cair (ciklinn pakai susu kotak)*
* satukan kesemua diaatas

Cara - pukul butter dan gula sehingga kembang... kemudian masuk telur ( masukkan satu persatu yer,pukul lebih kurang seminit..baru masukkan sebiji lagi)... kemudian masukkan tepung dan bahan bertanda *..... masukkan kek dlm bekas dan bakar kek...

Cheesecake (bahagian atas)

250gm Cream cheese
125 gm butter (pakai anchor)
3/4 cwn gula halus
2 biji telur
1 3/4 cwn tepung kek
1camca jus lemon (ciklinn pakai sunquick jerk)
1/2 cawan susu segar

cara- pukul CC + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......

cara lapisan dibuat........... mula2 bakar dulu kek bahagian bawah.... agak2 dia macam separuh masak..... angkat... dan masukkan bahan cheese (bahagian atas) tu....... bakar kembali sehingga masak..... nak tau kek dah masak ketidak...... cucuk kek dgn lidi... kalau lidi tu bersih jer keluar.... makanya kek sudah masak lah tu......


jom kayuh beskal eQa nih...

10 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah ada org tempah kek dari akak yer.. seronoknya... kalau dkt diana pun nak tempah dr akak tau.. nasib jauh..
akak kek tu nampak sedap ler akak... suka2

Citarasa Rinduan said...

Assalamualaiikum kak gee.............
wah!! patutlah berapa hari tak online, ehem!!!
rahsia apa aganya tu..
hehehe

kak gee, ayu ketuk pintu depan nie.. mana tau.ada baki kek nya kan??

Gee® said...

Diana >
sedap tau kek ni, ala2 brownies gitu... anak2 k.gee suka...

Ayu >
ada...k.gee buat sebiji untuk mkm anak2... meh la kit mkn sama2

Nurul said...

Salam, K Gee...
Wah sedapppp nampak kek tu... gabung ngan cheese lagi, memang mengancam... terliurnya... ;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Gee..
Gabungan choc & creamcheese mmg sesuai betul..alhamdullilah jadi jgk kek chco bercheese walaupun Gee sibuk urus kan hal anak2 :)

Ayu said...

Assalam gee,
wah cantik kek gee ni..sungguh tergoda & rasa nak capai sepotng kek mu ituuu..nakkkkk

Ayu said...

oops, tahniah dah dapat order ya..mudah2han dapat order lagi dimasa akan datang..

Gee® said...

Nurul >
confirm sedap ni nurul ala2 brownies marble gitu...cubalah

mama >
iyalah mama...wpun sibuk masak tetap masak... dh minat kan... tambahan ada tempahan... heee

ayu >
sepatotnya kek ni 2 lapis, atas cheese bwh choc tp ada kesilapan teknik sket so camtu lah jadinya... naseb baek yg tempahan tu elok jdnya... btw thanks ayu

Nieza said...

Assalam kak, sedapnya nampak kek ni gabungan choc dan cheese memang sedap...nieza suka..nanti nk cubala:)

ibundo said...

hmm sedap. nampak gebu. boleh buat untuk raya ni gee...