Saturday, July 30, 2011

Kacang peas berudang

Assalamuaalaikum... yuhuuu!! ada orang di sana...? senyap aje hari ini... oww... barangkali sibuk mengemas rumah maklum lah esok lusa sudah mula berpuasa... ada juga yg bershopping yea.... baguslah tu awal2 sudah buat persiapan hari raya, tidaklah kelam kabut nanti....

Akak tak ke mana2, duduk di rumah sambil membelek2 buku sekolah si eQa dan sambil tu sempat menggodek roti mayonis untuk Along di asrama... Incik hb minta buatkan kuih untuk gotong royong di surau pagi esok... nak buat kuih apa yer...? cer bagi k.gee idea sikit...

Apapon jom kita tengok resipi kacang peas berudang menu makan malam semalam... ringkas sahaja...

Kacang Peas Berudang

50 gm kacang peas
10 ekor udang hidup
2 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 biji bawang besar  - tumbuk kasar
1 biji cili merah - tumbuk kasar
1 sudu sos tiram
Garam
Minyak

Panaskan kuali dan tumis bahan2 yang ditumbuk kasar hingga naik baunya.  Masukkan udang dan kacang peas dan gaul rata.  Tambahkan sos tiram dan garam.  Godek2 sekejap dan bolehlah diangkat dan hidangkan.

3 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sama ler kita akak.. dok kat umah jer... baru jer diana abis buat kek choc... ;).
waah nie fav diana nie akak... pantang nmpk kcg tu mesti nak ratah2 jer.. heheheheh.. sedap

Nurul said...

Salam, K Gee...
ader ni, nurul tgh skodeng2... tapi jap gi nak pi shopping gak... heheh
sedapppnya tgk lauk simple cam ni, ader telur masin lagi tu.. suka2... ;D

nOOrsha said...

salam k g... besnye udang berlingkar dlm pinggan tu :)

salam 1 ramadhan kak..jmpot amik kad kat umah ye :)