Wednesday, July 27, 2011

Puding keju ala k.nor

Salam semua...  makan puding pepagi ni boleh ke...? ahai....hari ni akak buat puding keju.... mestilah... takmo ketinggalan tau.... kan dah ramai yg buat puding sedap nih... cantek2 belaka dengan rupa dan gaya memasing... bravo...bravo... memang best !! terima kasih kepada penyumbang resipi puding sedap ni...  ermmmm...yummy!! dan pagi ini ada pulak yg colling2 nak tempah untuk jamuan raya nanti...ahai..... kisah benar ke ni?? 

Semalam masa melawat rumah baru k.nor tu, terpandang puding keju (lapis coklat) dihidang untuk tetamu yg bertandang ...wah!! solid molid pudingmu itu...memang k.nor pakar puding la.... caya lu!! ops... tumpang semangkok yer k.nor nk cedok idea puding tu bawa ke sini pulak yer... halal yer... heeeee


PUDING KEJU

resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:

13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:

1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad. Masukkan susu & kacau sebati.  Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.  Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.

Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.

Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
 
* Untuk lapisan coklat tu, akak tambahkan 1 sudu milo, kacau dan lapiskan.
 

9 comments:

Nurul said...

Salam, K gee...
Wah, ader puding keju lapis coklat lg... Mesti sedappp ni... nak sepotong!! :D

Gee® said...

nurul >
nah..amek la...k.gee mmg buat lebih untuk kekawan... heeee

Ayu said...

Assalam gee, kita bawa puding kita juga ni nak exchange dengan puding gee yang cantik ni ..kita ambik yang bawah tu ya..ermmm sedapnya!!!

Gee® said...

waaa... cadangan yg baik tu... macam bulan pose pulak...tukar2 pinggan... rasalah puding ku itu...

Rabiatun Adawyah said...

wahhh..cepatnyer sampai sini yer..hihihi..bak sikit

Juwita Jamaludin said...

salam kak gee.. sedapnya nampak suka dengan puding ni sedapkan

Ida,Japan said...

dh ramai cuba puding ni.....ida jer masih tak t'buat2 k'Gee

K.Nor said...

uikk dia dulu tayang.. akak tak sempat lg nak letak review puding keju ni hehe.. bz benor arini, masukkan n3 pastu out.. masuk n3 terus out.. sister ada kat rumah .. pastu bawak dia gi rumah adik.. tu yg kebizian jer

Gee® said...

Tun >
hehehehe...wabak

Ita >
memang sedap...hb cakap macam mkn nestum

Ida >
cubalah ida, tak rugi memang best

K.Nor >
heeee... jangan mare