Friday, July 22, 2011

Kuay teow main masak2

Fenin..fenin...nak masak apa yer...? asyik makan nasi aje, sesekali terasa nak ubah selera la pulak... apa kata cuba masak kuay teow kantonis... dulu selalu oder menu ini bila makan di Sri Affa Food Court tu, siap tabur cili kicap lagi....ermmmm.... memang sedap...

Memandangkan anak2 tak suka kuay teow ni, incik hb pulak out station ke Temerloh, akak masak sepinggan aje lah yer... pergh!! bantai bubuh udang dan sotong banyak2... yahooo...!!!  


KUEY TEOW KANTONIS

Bahan - bahan :


100 gram kue teow
1 sb minyak
1 biji bawang merah ( hiris )
2 ulas bawang putih ( hiris )
5 ekor udang - buang kulit dan bersihkan
2 ekor sotong - potong kecil
1 biji telur
1 sb sos tiram
1 sb minyak bijan
1sb tepung jagung ( bancuh dengan sedikit air )
3 cawan air
1 cawan sayur ( carrot, putik jagung,sawi,bunga kobis )
garam secukup rasa

Cara - cara :

1. Kuey teow digoreng dahulu dengan bwg putih dan sos tiram dan ketepikan.
2.Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
3. masukkan sos tiram, minyak bijan, sotong dan udang.gaul rata.
3. masukkan air, bila dah mendidih, masukkan campuran sayur dan pecahkan telur.
4. masukkan garam dan air tepung jagung.kacau rata.masak sehingga kuah pekat..dan tuang atas kue teow td. siap..

5 comments:

nOOrsha said...

salam kak.. mmg sedap kue teow kantonis,, dulu masa keje selalu bawak group organizer makan kue tiaw cantonese ni....chef tmpat kejer sy mmg expert chinese food... huhuh..lame x makan..besnye :)

Gee® said...

nOOrsha >
dulu akak tak suka kue teow tp bila incik hb suka makan, akak try mkn dan rase sedap...so sekarang dh antu kue teow... sedap banget...

Anonymous said...

uikkk gee.. makan sorang2.. tak nak share dgn k.nor ke? sampai hati ya.. hehe sedap tu banyak harta karun :)

k.nor@secubitgaram :)

Juwita Jamaludin said...

salam kak gee... sedapnya nampak kak.. meriah semua bahan2 dalam tu kalau dapat makan akak punya ni memang best la.. ni tiap hari makan kita masak sendiri je..:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sedaaaaapnya tgk kuey teow tu akak... memang meriah dgn bahannya... sedap2! kalau dpt makan nie mmg puas ati nie.. :)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015