Resipi kek batik ni akak skodeng dapor HaNa's family... nampak cantek sangat air tangan si hana tuh...
biasanya akak buat main labuh jer semua ke dalam kuali, tak susun dah....tapi tengok hasil kek hana yg cun tu terus akak mencubanya.... terima kasih Hana... akak sharekan resipinya di sini pulak yer...
RESEPI KEK BATIK
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories
Bahan-bahan
250g@satu peket biskut merie
200g@ 1 peket milo
397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
4 biji telur A
1sk esen vanilla
150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara:)
Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
Keluarkan dan potong. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment