Sunday, July 10, 2011

Bubur chacha jagung manis

Ermmm...marilah minum petang bersama kak gee... bubur chacha jagung manis...sedappp (ops... entri tertunda... dah malam pon)

 Bubur memang faveret k.gee... kalau bulan puasa tiap hari makan bubur pun tak mengapa...suka manis2an... yg sejuk peti es lagi suke...yummy!!


Bubur chacha jagung manis

Bahan:

1 cawan chacha
500 ml santan
2 tongkol jagung manis
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah - masak dengan 1/2 cawan air dan tapis
2 helai daun pandan
secubit garam

Cara Memasak:-

1.Basuh bubur chacha dan rebus hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
2.Satukan chacha yg direbus tadi bersama isi jagung ke dlm periuk.
3.Masukkan santan dan daun pandan dan masak dengan api perlahan. 
4. Masukkan gula pasir dan gula merah. Biar mendidih.
5.Tutup api dan hidangkan panas atau sejuk 


dah licin . . . .

11 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
punya ler lama dah diana x makan bubur nie... nampak tersgt ler sedapnya.... alaaa dah licin dah ker akak.. baru nak minta semangkuk tadi... ;)

Nurul said...

Salam, K Gee....
Lambat nurul sampai cni... Dah licin pun bubur tu... samalah cam K Diana, ingat nak mintak semangkuk tadi... huhu... love jagung :)

CT Delima said...

As'salam Gee

lama jugalah ct tak buat bubur kat rumah tu. seingat ct last masa bulan puasa tahun lepas kot..? lamakannnn... hehehe. Tunggu anak dara ct balik cuti minggu dean bolehlah beli buah durian dan buat bubur untuk dia. teringin nak makan kata nya.

ct belum pernah buat bubur cha2 campur dengan jagung lagi :D

Gee® said...

Diana >
k.gee memang suka bubur...kalau sape lambat memang tak merasa lah... sori ek diana

Nurul >
kik3x... bubur memang cepat licin... nape lmbt sgt sampi...len kali ek nurul...

CT >
alaa CT, k.gee tak mkn durian takleh lah ngendeng... huuuu kempunan la pulak...

Citarasa Rinduan said...

kak gee..
ayu bulan puasa niaga bubur/pengat../
tapi tulah.. kak duk kl.. ayu kat kulai jb..

hehehhe.. sbenarnya nak boh sangat2 blog kak, dalam bloglist ayu.. tapi kak boh tanda amaran kat link..
tu yang ayu tak dapat nak save d bloglist ayu..
maaf kalau ayu kurang singgah sini...

Gee® said...

ayu >
k.gee tak tau la pulak psl amaran tu, baru jer menceburi bidang blogging nih...itu hari kursus pon cara nk design aje... tp tak mengapalah... sekali sekala dtg melawat pon ok jer... mekacih byk2...

Ida,Japan said...

emmm...sedapnyer kak gee...kalau ada cha..cha ni bole gak buat, mana nk dpt kt japan ye

Juwita Jamaludin said...

kak gee nak sikit... sedapnya bekas letak buburnya pun cantik.. tergoda i.. hihiihi..

Juwita Jamaludin said...

lupa nak cakap datang umah ita amik award ye kak

Yatie said...

alaaaaa dtng lambat mesti dah abeskan bubur jagung ni....terliur je tngk....

Gee® said...

Ida >
kalau ida nak boleh k.gee tolong belikan kat cni...

Ita >
alahai... cam tak layak jer dpt award ... anywy thanks ita

Yatie >
nanti k.gee buat lagi boleh kita mkn sama2 ek...

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015