Monday, July 4, 2011

Homemade kukis

Homemade kukis ini air tangan anak dara akak yg tetiba rajin pulak ke dapor... biasanya balik cuti mengulit bantal saje... sudah berubah kot semenjak dua menjak nih...syukur alhamdulillah...

Resepi kukis ni akak cedok dari dapor citarasawan...cuma akak olah sikit tambah perisa coffee sebab anak dara akak tu suka makan biskut cekelat yg gelap2 ala-ala biskut hangus gitu... nak buat macamana sudah selera tekak dia... ye dak??  Apapon memang sedap resipi kak wan ni, sesuai sangat untuk raya nanti ... kalau nk bisness pon boleh...ops...jangan marah yer kak wan... dan lagi minta izin tepek resipi biskut sedap di sini... terima kasih banyak2...muahhhhs


Biskut Coklat Urai / Chocolate Rice Cookies
Sumbar : resipicitarasawan

Bahan A

125gm mentega
50gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh coklat emulco
#1 sudu perisa coffe (akak tambah)

Bahan B
120gm tepung gandum
25gm tepung kentang
25gm tepung jagung
10gm susu tepung
50gm badam kisar (sangai dahulu)
50gm coklat urai
Hiasan : Coklat cips secukupnya

Cara-cara :

1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur dan coklat emulco, putar hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam bahan B dan uli hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bentuk bintang dan picit ke atas dulang pembakar yang di leser dengan marjerin/shortening.
3. Bakar pada suhu 160C selama 20 - 25 minit.

** Lebih mudah jika menggunakan nozzle yang lebih besar dan boleh ditekan dengan jari. Selepas beberapa ketika doh akan menjadi keras dan sukar di picit menggunakan piping bag.

14 comments:

nuwairani ismail said...

sedapnye....sy pon suke kukis yg kaler gelap2 ni. org taruk serbuk koko 1 sudu, kita taruk 2 sudu. pastu mule la biskut xde rupe..heheh

Gee® said...

nani >
sama lah kita yek...suka yg hitam2si tampok manggis... menawan hati membuka selera...wow!!

Juwita Jamaludin said...

kak gee. dah buat kuih raya ke ni.. :) menatik je nampaknya kak.. leh la cuba nanti

Gee® said...

Juwita >
tgh warming-up lah ni... lembutkn jari jemari...pose kan dh dekat... heeee...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah rajin nya anak dara akak buat cookies... Alhamdulillah.. seronok kan akak bla tgk anak dara kita nie turun ke dapur... hasilnya pun nampak cantik tu akak...

Ayu said...

Assalam gee,
dah bau rayalah kat sini..heheh
wangi aje bau kukis tu ha..kukis choclate ni macam mana pun tak jelak2 kan gee..time raya ke tak memang jadi all time favourite..

Gee® said...

Diana >
memang betol Diana, kalau anak rajin tolong ke dapor rasa seronok pulak memasak... buat 2 adunan pon rasa sekejap aje dh siap...cuma takleh komersil lagi... makan sendiri boleh laa

Gee® said...

Ayu >
anak dara akak tu tetiba nakkan kukis nk tapaw balik ke asrama... layan ajelah... maklumlah budak2 yg dok asrama seronok dpt bw balik makanan kan...

hazila said...

wah dah mula buat kukis ni. rasanya tak sempat raya kukis ni....

Ida,Japan said...

slm kak gee....rajinnyer anak dara akak buat cookies, cam raya dah nk dekat huhu, raya kami raya diperantauan jer..ida follow sini

Gee® said...

hazila >
kukis tu bukan untuk raya, anak dara akak nak bawa balik ke asrama...ntah mimpi apa tetiba nk makan kukis pulak...

Ida >
Alolo..cian dia raya di negeri orang yer... tak apelah nti k.gee kirim kukis hitam tu yek...

CT Delima said...

As'salam Gee

nak tanya ni nape setiap kali nak masuk sini mesti kena klik ni (I understand and I wish to continue) hihihi. apa pun ct tak kisah asal boleh masuk dan tinggal komen dan menikmati hidangan dari gee yang sedap2 kan.

ada sekut juga, sukanya dah macam nak sambut raya lah ni..hihi. anak dara ct masih tak dapat nak mencuba buat biskut. tunggu lah seminggu sebelum raya baru dia balik. masa tu mama dia dah siap buat semunya.. hihi

izahdaut said...

akak.. rajin nak dapat menantu kot? opss terlebih sudah..hahhaa

lama dah tak mengukis.. nak cilok 3 biji boleh?

Gee® said...

izah >
hahahaha... baru frm 3 izah, masak nasik pon hangit sape nak buat bini oiiiii....

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015