Thursday, July 7, 2011

Kek yg fail... huwaaaaa...

Adoyaiiiii....keciwanya rasa kek ku tak menjadi... huwaaaaa...nak guling2 atas lantai dapor rasanya... tak ada mood nak cerita panjang2... tapi heeeee.... walaupun fail nak juga update blog dengan gambar2 kek bantat ku ini... sengaja letak strawberry tu nak cover kehodohan kek itew... hehehe... kalau ada yg sudi jom kita layannnn.....

Sebenarnya akak ni nak try buat Kek Marble Warna Warni Badam Ros Nostalgia tengok di blog ummie tapi mungkin ada kesilapan teknik kot kek akak ni kurang masak di tengahnya... mungkin akak guna acuan/loyang terlalu kecil/sempit so adunannya terlalu penuh dan tebal sangat...ataupun mungkin akak terlepas pandang baris terakhir di resipi ummi tu so kek akak tak cukup masak gamaknya... frust sangat sebab tengok kek ummi tu sangat cantek dan menyelerakan... ummi pon kata rasanya sedap... haii.... kena buat sekali lagi la nampaknya... tak apalah kan... kita mesti belajar dari kesilapan... betul tak?



 Aapapon minta izin dari ummi untuk sharekan resipi kek ini di sini yer... terima kasih...


KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA

Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan
Rujukan : Home Sweet Home

Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)

250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
2 susu makan susu pekat manis
1 1/2 sudu teh esen rose
sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)

Cara-cara:
Pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.

11 comments:

hazila said...

Tak jadi kali ni takpe, nanti boleh cuba lagi...

Gee® said...

hazila >
thanks zila... memang kena cuba lagi nih, tak puas hati

Ida,Japan said...

don't give up kak....cuba lagi, mesti jadi punya, ida pun pernah ada tak juga

Gee® said...

ida >
TQ so much...i'll cuba lagi nx time

Citarasa Rinduan said...

ala gee..........
just rupa jer yang kurang cun

kalau dari gebu rasanya pasti sedap..

gee..
ayu kan nak masukkan blog gee dalam blogslist ayu..
problemnya blog gee nie ada lain sikit..
tak leh boh lah....

Juwita Jamaludin said...

kak gee jangan nangis tau.. itu proses belajar kak.. ita dulu2 selalu gak jadi gitu hahaha.. :) itu pengalaman kak..nanti cuba lagi ye kak..

nuwairani ismail said...

kak gee...akak patut diam2 je kalau kek tak jadi...hihih...rupe mcm dah cantek..boleh je cover2 ngn stoberi yg kiut tu...hihih...ala...sy ni 5 kali buat kek, 4 kali yg bantat...wat2 lepak je...siap post pasal bingka lagi...ayat cover utk kekk bantat...heheh

Gee® said...

ayu >
hehehe...kalau nk publish rupa yg penting kan... tp takpe lah... nanti boleh buat lagi kan...
ermmm...tak tahu la pulak nape tak boleh boh ek... maybe font dia kot...cer tanya org yg expert... k.gee ni buat blog main hantam jer... anywy thanks

Ita >
huuuu...dh nangis dh semalam dan kek pon dh kena let go... nanti ada rezki nk cuba buat lagi smpi berjaya...

Gee® said...

nani >
ala nani ni...biasa dah buat keje camtu tp kekadang sengaja nk kongsi pengalaman dgn org2 yg terror buat kek... hehehe kot2 dpat petua ke ilmu ke... kan?

Diana @ Melley Mey said...

akaaaak... walaupun akak ckp kek nie terbantat.. tp yg penting sedap kan akak... ok jer tu akak diana tgk.. cam x ketara sgt tu..... x per lain kali boleh try lagi kan akak..

Gee® said...

diana >
ermm...nti akak nk buat lagi sekali kek tu yg syantek2 cam diana...hehehe

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015