Tuesday, July 12, 2011

Masak lemak cili api puyuh

Salam semua...dipanjatkan doa semoga semuanya berada di dalam kesihatan yg baik dan mood yg baik supaya dapat melaksanakan tugas masing2 samada di pejabat ataupun di rumah dengan tenang dan lancar... Alahai sehari tak dapat berblogging terasa rindu pulak... bukan apa line internet di rumah kurang elok... slow sangat merangkak macam kura2... nak update pun tak dapat... pagi ni curi masa di ofis update blog... heee

Ini menu makan malam semalam....hb berpuasa dan teringin nak makan masak lemak puyuh... ermmm sampaikan hajat hb lah nii... Resepi ini akak buat serupa macam masak lemak cili api ayam... cuma akak tambahkan sedikit kerisik dan gunakan santan pekat... ermmm sedap ada rasa ala2 percik...


Masak lemak cili api puyuh

Bahan-bahan

5 ekor burung puyuh-siap dibersihkan. Potong 4
10 biji cili padi - blender
1 inci kunyit hidup - blender
1 inci halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
garam - secukup rasa
asam keping - 2 keping
2 sudu kerisik
2 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit

Cara-caranya :

1. Blender cili padi, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan yg diblender tadi.  biar naik minyak sedikit dan masukkan puyuh dan serai....biar ia mendidih dan puyuh agak empuk

2. Kacau sekali sekala , biarkan hingga cili padi tadi masak dan santan cair tadi agak pekat...baru masukkan santan pekat.  Kemudian masukkan kerisik, asam keping dan daun kunyit.

3. Perasakan dengan garam dan biar ia mendidih, tutup api dan siap untuk dinikmati

5 comments:

CT Delima said...

As'salam Gee

Bila tengok lauk2 ni terus nak mencari nasi kat dapur, laporrr... hihihi.

Ct kalau burung puyuh ni suka goreng berempah jer Gee. sebab Hb memang suka dok meratah sama naik degan ct..hihi. Tapi mahal kan sekarang burung puyuh ni Gee.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
ermmm.. diana belum perna lg makan burung puyuh... cuma telur nya jer yg diana perna makan selama nie... sedap ek akak... lagi pun kat cnie x tau nak cari kat mana daging burung puyuh nie... nampak menyelerakan tu

Gee® said...

CT >
erm..betol CT puyuh goreng berempah lagi sedap kan... sbnarnya akak masak dua menu puyuh semlam, 1 goreng berempah dan 1 masak lemak...heee mood rajin

Diana >
akak beli puyuh di pasar tani... sekali sekal jer beli sbb hrgnya mahal... rasanya macam ayam kmpong Diana...kalau goreng berempah pon sodap..

Nurul said...

Salam, K Gee...
sedappppnya tengok masak lemak tu... tapi nurul x pernah lagi buat masak lemak cili api puyuh... selalu goreng rempah ataupun masak kicap jer... :)

Gee® said...

Nurul,
dulu k.gee pon tak suka puyuh masak lemak tp hb akak tu suka sgt masak lemak pekat2 stail ikan percik tuh... sedap rupanya... cubalah

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015